ЕС иска да бъде лидер в блокчейн технологията

3 000 копаят криптовалути в ТКЗС-та
Show all

ЕС иска да бъде лидер в блокчейн технологията

Комисията по промишленост в Европейския парламент прави стъпки към формулиране на политика за развитие на блокчейн технологията в ЕС.ЕС иска да бъде лидер в блокчейн технологията. Тази седмица бе одобрен доклад на Ева Каили (С&Д, Гърция), който призовава за „прогресивна и отворена към иновациите регулация“.

Блокчейн технологията е насочена към създаване на споделени и публични записи на цифрови данни. Тя е в основата на биткойн и на другите виртуални валути, но също така е на път да промени и много други сектори – от творческите индустрии до публичните услуги. Депутатите в ЕП искат да има политика, която да подкрепя развитието на технологията.

„Блокчейн и технологиите на споделените записи като цяло имат възможност да променят много сектори. Секторът на финансовите услуги е само един от тях. В резолюцията за блокчейн ние изследваме ефекта от премахването на посредничеството и в други сектори като енергетиката, здравеопазването, образованието, творческите индустрии и публичния сектор“, заяви Ева Каили, цитирана от сайта на ЕП.

Европейският съюз вече полага усилия за развитие на технологията. Комисията стартира през февруари 2018 г. Обсерватория и форум за блокчейн и е инвестирала над 80 млн. евро в свързани проекти. Още 300 млн. евро ще бъдат заделени за блокчейн до 2020 г., информира technews.bg

„Ние се стремим да направим ЕС лидер в областта на блокчейн“, посочи Ева Каили. „Забелязваме голям предприемачески интерес. Ние като регулатори трябва да се уверим, че тези усилия са подкрепени с нужната институционална и правна яснота. Нашите ръководни принципи за тази резолюция – принципът на иновативност, на неутралност към бизнес модела и към технологията, поставят стартиращия бизнес и малката фирма в центъра на вниманието“.

Друг важен въпрос е отражението на технологията върху хората и защитата на техните лични данни. По думите на Ева Каили, с развитието на блокчейн ще се променят и рисковете. „Не е разумно да регламентираме самата технология, а нейните приложенияи секторите, които въвеждат технологията в своите бизнес модели. На първо място са защитата на потребителите и на инвеститорите“, подчерта тя.

Източник:financebg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is something wrong with the server