Има ли нужда човечеството от нова финансова система?

Robinhood на Владимир Тенев готви революция на криптопазара
3 000 копаят криптовалути в ТКЗС-та
Show all

Има ли нужда човечеството от нова финансова система?

След като в последните няколко години се наблюдава бум на крипто валутите и на самата блокчейн технология, започваме да си задаваме въпроса дали е време остарялата финансова система да бъде подменена с нова.  Първата страна, която пое по този път е Венецуела, след като президентът Николас Мадуро обяви пускането на своя правителствена валута под името “петро” обезпечена със петрол. Този ход ще помогне на страната да излезе от икономическата криза и да избегне “финансовата блокада”, наложена от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. На 20 февруари започна предварителна продажба на “петро” и за няколко дни тя събра невероятните 735 млн. долара, така твърди самият Николас Мадуро. Това начинание може да бъде началото на нова финансовата система, ако други страни последват примера на Венецуела.

Вижте още: Полската Централна Банка (NBP) обвинена в антикрипто кампания

Други страни като Русия вече работят върху такива проекти, след като бе обявено, че Руската централна банка възнамерява да пусне на пазара Крипто Рубла. Русия обмисля да започне да води преговори с още няколко страни като Бразилия, Китай и Индия и петте бивши съветски републики за създаването на крипто валута. Ако това се случи и преговорите минат добре, това би означавало че 40% от страните в света ще се включат към новата финансова система. В Швеция също се заговори за крипто валута след като в страната използването на пари в брой вече почти на изчезване. Не се заблуждавайте, че тези валути ще бъдат децентрализирани, това ще е точно обратното, всички валути ще са централизирани и контролирани от самите правителства.

Самата идея на крипто валутите за създаването на децентрализира система за разплащания се прие много добре в цял свят, поради причината,  че това дава свобода на хората и те не са зависими от правителствата и банките. Тази свобода която предоставят крипто валутите се приема от все повече хора, но не и от банковите институции, както сме свидетели в България банките отказаха да правят трансфери на пари щом се отнася до крипто валути. Неведнъж сме били свидетели на опитите на банките и финансовите институции да наричат крипто валутите “балон”. Този ход може би е от отчаяние поради факта, че те губят контрол върху старата финансова система, когато хората започнат да депозират парите си в своя банка или по точно в своя крипто портфейл. Банките предупреждават за големите загуби, които можем да претърпим, ако инвестираме в крипто валути поради голямата волатилност, но това не плаши хората даже е точно обратното.

Междубанковите трансфери отнемат цяла вечност и струват доста скъпо за всеки, който иска да се възползва от тази услуга, докато при крипто валутите това не е така.

Време ли е за нова финансова система?

Бързината на транзакциите при крипто валутите се промени доста и в момента прехвърлянето на дадена валута се осъществява почти мигновено и на много ниска цена спрямо банките. Все повече онлайн магазини започват да предлагат услугата плащане с крипто валута както и много фирми разработват нови разплащателни системи базирани на блокчейн технологията. Това води до въпроса дали светът е готов да поеме по пътя на крипто валутите или правителствата и банките ще попречат на това развитие.

Източник: www.pravipari.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is something wrong with the server