3 000 копаят криптовалути в ТКЗС-та

Има ли нужда човечеството от нова финансова система?
ЕС иска да бъде лидер в блокчейн технологията
Show all

3 000 копаят криптовалути в ТКЗС-та

Близо 3 хил. души са се сдобили с машини за „копаене“ на криптовалути и са ги изнесли в стари ТКЗС-та в отдалечени региони на страната. Според проучване на „Монитор“ причината е по-ниските разходи и по-голямата сигурност от кражби.

Машините представляват мощни компютри, които решават математически уравнения с цел да добият дигитални пари. Колкото повече изчислителна мощат имат, толкова по-голям е шансът да се получи отплата за нея.

Предприемачите предпочитали старите изоставени сгради заради ниския им наем и отделно захранване с електроенергия, която е жизненонеобходима за „изхранването“ на специалните мощни компютри. Почти всяко ТКЗС имало индивидуален трафопост, както и достъп до трифазен ток. Според справка в съобщенията на общините, цяло стопанство се отдавало за около 300 лева месечен наем. В него влизало и използването на всички хамбари и стари навеси, които били идеални за инсталирането на машините. Такива се дават основно в районите на Видин, селата в близост до София, Враца и дори в Бургаска област, информира в.Монитор.

Друг плюс на ТКЗС-тата бил по-трудния достъп до тях и конспиративността. До тях се стигало по черни пътища, а наблюдението било по-лесно. Ставало основно с евтини камери, които заснемали единствения маршрут към стопанствата.

 

Източник: financebg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is something wrong with the server