Robinhood на Владимир Тенев готви революция на криптопазара

Circle разработи мобилно приложение за крипто-инвестиции
Има ли нужда човечеството от нова финансова система?
Show all

Robinhood на Владимир Тенев готви революция на криптопазара

Американската компания Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, ще предлага на инвеститорите възможност да купуват и продават биткойн и етериум без начисляване на такси.

За сравнение, популярната платформа Coinbase начислява такси в размер от 1.5 до 4% на всяка трансакция в САЩ.

Така популярното приложение Robinhood ще се превърне в един от най-иновативните мостове между света на криптовалутите и конвенционалните финанси, предава TechCrunch.

Както е известно, Владимир Тенев и неговият партньор Байджу Бат се прочуха, след като създадоха платформа, която позволява на инвеститорите да търгуват на капиталовите пазари в САЩ, без да плащат такси и комисионни на всяка трансакция.

Точно това е предимството и на новия им криптопроект, който ще функционира само на територията на САЩ, подобно на основното им приложение.

Освен това, потребителите на Robinhood могат да следят чрез приложението цените и новините, свързани с други 14 криптовалути, сред които попaдат латкойн и рипъл.

„Планираме да развиваме този бизнес без печалба и не планираме да печелим от него в обозримото бъдеще“, коментира Владимир Тенев пред технологичното издание.

„Стойността на Robinhood Crypto е в разрастването на нашата клиентска база и в по-доброто обслужване на съществуващите ни клиенти“, добавя той.

Чрез добавянето на възможност за търговия с криптовалути към платформа, която дава достъп до конвенционалните капиталови пазари, Robinhood ще допринесат за допълнително популяризиране на криптопазара сред своите над 3 млн. настоящи потребители.

С други думи, инвеститорите ще могат да търгуват както с акции, ETF и опции, така и с биткойн и етериум, като всичко това ще става чрез една и съща платформа.


Владимир Тенев, или българинът с компания за 1.3 млрд. долара
В ерата на високите технологии ставаме свидетели на все повече младежи, които успяват да натрупат състояние, благодарение на иновативни идеи. Един от тях е българин.

Много от стартъпите, развиващи дейност в сферата на криптовалутите, често са нови компании със съмнителни намерения. Robinhood, обаче, не отговаря на това описание.

Компанията вече има петгодишна история, като набраният капитал досега възлиза на 176 млн. долара, а оценката, която получава, достига внушителните 1.3 млрд. долара.

Приложението Robinhood не начислява такси при сделки на капиталовите пазари, като компанията печели чрез лихва, която начислява върху салдото на потребителските акаунти.

Освен това стартъпът има и платена услуга на име Robinhood Gold, която срещу месечна такса от 6 до 200 долара позволява на инвеститорите да залагат на маржин с пари назаем в размер от 1000 долара до 50 000 долара.

За да инвестират в биткойн и етериум, потребителите на Robinhood Crypto ще трябва да вкарат в акаунта си до 1000 долара чрез своята свързана с приложението банкова сметка (повече, ако разполагат с Gold абонамент).

Приложението може да следи цените на най-популярните криптовалути в реално време, помагайки на потребителите да открият най-изгодната за тях цена.

Освен това, като превенция срещу волатилността на криптопазара, потребителите ще могат да слагат „спирачки” на вложенията си, или с други думи – да залагат продажба или покупка, която да се реализира само при достигане на желаната цена.

Пълният списък с криптовалути, които могат да се следят чрез Robinhood Crypto, включва биткойн, етериум, биткойн кеш, лайткойн, рипъл, етериум класик, зикеш, монеро, даш, стелар, Qtum, биткойн голд, OmiseGo, NEO, Lisk и Dogecoin.

Засега само биткойн и етериум ще могат да се търгуват чрез платформата, чийто криптовариант първоначално ще бъде достъпен за инвеститорите в Калифорния, Масачузетс, Мисури, Монтана и Ню Хемпшир.

„Изключително селективни сме относно криптовалутите, които ще са налични на платформата”, обяснява Тенев.

„Представяме първоначално тези, защото са най-зрелите виртуални валути, с които хората търгуват сега. Много пъти хората ги обявяваха за мъртви, но те се завръщаха по-силни от всякога”, добавя младият българин.

Търсенето на подобна услуга е силно. 100 хил. от потребителите на Robinhood редовно търсят информация за цените и търговията на криптопазара, като 95% от анкетираните посочват, че биха инвестирали в криптовалути, ако приложението поддържаше тази възможност.

Интересно е да се отбележи, че Robinhood са се сблъскали с компания на име Cobinhood, предлагаща сходни услуги, която е набрала 10 млн. долара чрез първично предлагане на дигитални активи (ICO).

По думите на Владимир Тенев, хората гледат на криптовалутите повече като на инвестиционен актив, отколкото като на средство за разплащане.

Понастоящем през платформата Robinhood са минали транскации за над 100 млрд. долара, като спестените от такси средства възлизат на 1 млрд. долара.

„Криптовалутите дават сила в ръцете на хората, която исторически се държи от финансовите институции. Мисля, че това съвпада директно с мисията на Robinhood, целяща да демократизира финансовата система”, казва Тенев.

„Ние сме утвърдена компания и можем да са справим”, добавя българинът, който неведнъж е посочвал, че бъдещето на Robinhood включва навлизане и на европейските пазари.

Източник: profit.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is something wrong with the server